Native sadržaj Digni prstić za svoj vrtić 12. prosinca 2023.

Najčešći problemi s kožom kod novorođenčeta

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budući da je bebina koža osjetljivija od kože odraslih, bitno je znati kako je njegovati da bi ostala zdrava. Njihova koža podložna je alergijama i iritacijama, zbog toga je važno njegovati je nježnim proizvodima razvijenima posebno za bebe...

Nježnost i pažnja prema koži novorođenčeta igraju ključnu ulogu, jer ta meka i osjetljiva koža traži posebnu njegu i brigu. Dječja koža je poput nježnog cvijeta, pet puta osjetljivija od kože odraslih, dok lojne žlijezde još uvijek nisu spremne za rad. S obzirom na tu osjetljivost, podložnija je alergijama i iritacijama. Zato je važno koristiti nježne proizvode posebno formulirane za mališane kako bi im se pružila prava zaštita.

Svako malo biće prolazi kroz uobičajene promjene na koži ovisno o svojoj dobi. Iako su većina tih promjena bezopasna, važno je primijetiti ih i prilagoditi rutinu njege kože prema potrebama svakog pojedinog djeteta. 

Česti problemi s kožom novorođenčeta

Milije i tjemenica normalne su pojave kod novorođenčeta i najčešće ne zahtijevaju posebnu njegu, već se povuku sami od sebe. Čest problemi su ekcemi te pelenski osip, za koje će vam dobro doći posebne kreme i losioni. Razgovarajte s liječnikom ili patronažnom sestrom o tome kako ih liječiti.

Tjemenica je često, bezazleno stanje kože koje ćete prepoznati po ljuskastoj, voštanoj korici na tjemenu bebe, ali se može pojaviti i na obrvama, kapcima, nosu ili iza ušiju. Vrlo je važna pravilna higijena dječje glavice. Redovito perite glavicu blagim dječjim šamponom, nakon čega blago istrljajte ručnikom kako to područje ne biste ostavili vlažnim, što je rizični faktor za nastanak tjemenice, a osobito kako biste otklonili mogućnost dodatne infekcije gljivicama ili bakterijama.

Milije su sitne bijele točkice koje se mogu pojaviti na bebinom nosu, obrazima ili bradi. Izazivaju ih sitne ljuskice kože zarobljene na površini kože. Potpuno su normalne i najčešće nestanu same od sebe nakon par tjedana.

Ekcem najčešće nastaje na pregibima i rijetko se pojavi prije nego što beba napuni nekoliko tjedana. Važno je prepoznati uzroke kao što je suha koža i izbjegavati ih. Nježne hidratantne kupke i posebni hidratantni losioni ili kreme poslije kupanja trebali bi pomoći, ali dobro je zatražiti i liječnički savjet o adekvatnom tretmanu.

Pelenski osip uzrokuju mokraća i stolica u kontaktu s bebinom guzom. Kako do njega ne bi došlo, važno je redovito mijenjati pelene. Svakako imajte na umu da se pelenski osip može upaliti i postati bolan ako ga se ne liječi. Obavezno pustite da beba svakodnevno provede neko vrijeme bez pelena kako bi koža mogla disati.

Kako Pampers Premium Care štiti nježnu kožu vaše bebe?

Kako bi vaše dijete dobilo idealnu zaštitu kože, važno je pronaći pelenu dizajniranu za osjetljivu dječju kožu. Pelene Pampers Premium Care sposebno su dizajnirane za kožu vaše bebe. U potpunosti su mekane poput svile i brzo upijaju vlažnost kako bi njihov površinski sloj ostao suh u dodiru s kožom. Izrađene su od prozračnog materijala te dopuštaju protok zraka i omogućuju koži da diše kako bi sačuvala svježinu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ove pelene imaju i indikator vlažnosti koji promjenom boje javlja kada treba presvući bebu, dok prorez za pupak štiti nježni trbuščić vašeg djetešca. Upotpunite njegu korištenjem vlažnih maramica Pampers Sensitive dizajniranih za nježno čišćenje osjetljive kože vaše bebe. Pelene Pampers Premium Care i vlažne maramice Pampers Sensitive dermatološki su testirane, bez dodanih mirisa i alkohola, tako da će vaše maleno već od prvog dodira osjećati samo i isključivo čistu ljubav.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.